zondag 19 januari 2014

Mischa Heemskerk verdedigt wereldtitel Int. A-Divisie catamaran

Persbericht

Vandaag is Mischa Heemskerk naar Takapuna,  Nieuw Zeeland afgereisd waar van 10-16 februari de WK ‘A-cat’ gevaren wordt. In 2012 veroverde Mischa als eerste Nederlander de titel in Miami en nu hij is afgereisd met speciaal materiaal om zijn wereldtitel te prolongeren.

De Nederlandse bouwer DNA-catamaran heeft voor Mischa nieuwe J-vormige zwaarden gebouwd, compleet van carbon fiber. Deze stellen Mischa in staat op de ruimewindse rakken zijn boot geheel uit het water te krijgen (het zg. foilen). Ook heeft hij een eigen mast/zeil combinatie ontwikkeld die is afgestemd op de lokale omstandigheden. De boot is in december met container naar Nieuw Zeeland vertrokken en zojuist gearriveerd. Mischa gaat zich drie weken voorbereiden alvorens het kampioenschap begint. ’Met drie sets zwaarden, drie zeilen en twee masten heb ik die tijd wel nodig om de beste trim te vinden’, glimlacht Mischa.

De locatie, de Hauraki Gulf,  is beroemd vanwege de America’s Cup die er in 2000 en 2003 gevaren is. En ook dit jaar zullen diverse zeilers uit de AC meedoen om de prijzen, waaronder zeer waarschijnlijk Glenn Ashby, Dean Barker en Ray Davies, de complete ‘afterguard’ van Team New Zealand.

De meest geduchte tegenstanders voor Mischa komen uit Australië, Nieuw Zeeland en de USA. Maar ook andere Nederlanders kunnen in de prijzen vallen. Theo van Hilten verdedigt zijn titel als ‘Great Grand Master’ (> 55 jaar), die hij op de EK 2013 in Barcelona veroverde en Denise Hillebrand (18) zou wel eens de jongste deelnemer kunnen zijn èn de titel bij de vrouwen mee naar huis kunnen nemen.

De A-Division Catamaran is een ‘development class’ en momenteel de snelste éénmans catamaran. Eigenlijk is alleen de lengte, breedte, gewicht, zeiloppervlak en maximum afstand tussen de zwaardeinden gelimiteerd en de klasse voorschriften passen op twee A4-tjes. Binnen deze grenzen heeft de zeiler alle vrijheid om zijn eigen boot te ontwerpen en te bouwen. In Nederland doen zo’n 35 boten regelmatig aan wedstrijden mee.

Meer informatie kunt u vinden onder:

DACA (Dutch A-Division Catamarans Association /Nederlandse klasse organisatie):
http://a-catned.nl/

IACA International klasse organisatie:
http://a-cat.org/Lijst van wereldkampioenen:
http://a-cat.org/?q=node/24

A-cat klasse regels:
http://a-cat.org/?q=node/8Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog