vrijdag 31 januari 2014

meer foto´s Poolse L- board

Het zwaard wordt dus met zwaardkast en al in de romp gezet en met vier pennen vastgezet. Landy had er gisteren een uurtje op gevaren, maar vond het een nadeel dat je na overstag het loefzwaard omhoog moet halen. Anders heb je gewoon teveel weerstand.



Bericht van Fred Hillebrand uit Takapuna!

"Inmiddels na een lange reis van 30 uur aangekomen in Takapuna. Donderdag redelijk veel wind en deze dag gebruikt om beide bootjes op te bouwen. Zelfs Mischa Heemskerk is aan de kant gebleven, want het kan  hier af en toe flink waaien, harde vlagen en winddraaiingen. Vandaag (vrijdag) een mooi windje 3 @ 4 en hebben we prima kunnen varen met een zonnetje en heerlijk temperatuurtje van 22@23 graden.
 
Er zijn al behoorlijk  veel zeilers aan het trainen en hun materiaal aan het testen. Andrew Landenberger zeilt op een Xxploder die in Polen wordt gebouwd en gaat hier erg hard mee. Deze bouwers hebben een boot meegenomen waar de complete zwaardkast gedemonteerd kan worden. Ze gaan blijkbaar ook een paar zeer extreme zwaarden uit testen, zie foto.
 
Het team New Zeeland traint in Auckland en heeft daar de beschikking over 4 DNA’s, 1 Exploder en 1 Flyer."

Denise Hillebrand


Denise Hillebrand

 

donderdag 30 januari 2014

Polen komen met extreme foils

Gisteren was de bouwer van de Explorer A-cat nog druk bezig met het inbouwen van een nieuwe zwaardkast waar een horizontale foil doorheen past. De bouwer, Jacob Noetzel, was nu nog helemaal relaxed en zei dat hij het gewoon leuk vond om te kijken of dit werkt. Zijn broer Jacek (vijfde op de EK in Barcelona 2013) vaart met J-boards die er goed uitzien. En vandaag met sparren ging hij erg hard, bijna zo hard als Landy...

Op de eerste foto zie je dat de zwaarden mooi zijn afgewerkt, op de tweede is tussen de rommel de prefab zwaardkast te zien en op de derde kijk je zo door de romp heen.





woensdag 29 januari 2014

maandag 27 januari 2014

A-CATZEILERS PRESTEREN GOED IN ZEELAND

Op de ledenvergadering van Catclub Zeeland zijn de kampioenen van 2013 gehuldigd.
Bij de Veerse Meer competitie wist Rudy Waterschoot te winnen met een Flyer; Rutger Krijger werd uiteindelijk derde op een DNA.
Uitslag Veerse Meer met meerdere A-Catzeilers.
Bij de Noordzeecompetitie zien we wederom twee A-catzeilers terug in het eindklassement, namelijk Erwin Kerstens en Jaap Straakenbroek. Samen zeilden de heren op een Eagle 20 Carbon, maar dit seizoen wordt dat een Flying Phantom!
Natuurlijk blijven ze ook A-Catzeilen, resp. op een Vision en DNA.
Uitslag Noordzee ook met meerdere A-catzeilers!!!
Als echte DACA-ambassadeur geef je dan natuurlijk een lycra met A-Klasse logo!



zaterdag 25 januari 2014

Nieuwe ambassadeur op WSV Nulde

Op de jaarvergadering (notulen volgen nog), werd Jos weer zo enthousiast dat hij zich meteen als ambassadeur opgaf. Hij zal het aanspreekpunt zijn voor de a-cat zeilers, nieuwe leden introduceren en hen op weg helpen op de 'A'. 

WSV Nulde ligt langs de A28 aan het Wolderwijd en meer informatie vind je op http://www.wsvnulde.nl/. Volgend jaar een klasse evenement?

De DACA zie het ambassadeurschap als een belangrijke manier om de klasse te laten groeien. Jos is de vijfde ambassadeur:

Hellecat                Laus van Rooijen http://www.hellecat.nl/
Catclub Zeeland     Kees Krijger http://www.catclubzeeland.nl/news.php
ZV Noordwijk         Peter Spijker  http://www.zvnoordwijk.nl/cms/
de Roerkoning        Jan Groot http://www.roerkoning.nl/
WSV Nulde            Jos Koning http://www.wsvnulde.nl/

donderdag 23 januari 2014

Eerste bericht Mischa

De regen hier is aangenaam en tot nu toe goed weer. Leuk persbericht, heb jij dat ingestuurd?

Baai ziet er cool uit, gisteren effe een flinke ronde gefietst kwamen we Luc DuBois tegen die net het water op zou gaan met zijn J boards. Hij was super enthousiast over de boards en had zijn zwaarden na de eerste test sessies weer uit de boot gezaagd om ze 200mm verder naar voren er weer in te plakken! Zelfde zwaard - Beam afstand als de DNA leek hem toch beter. Had samen met Barker en Ray Davis ook nieuwe roeren laten maken 200mm langer maar wel smaller om aan hetzelfde nat oppervlak te blijven.  

Gisteren middag de container uitgepakt op het Douane terrein en de milieu ambtenaar rondgeleid. Container is geslaagd en staat nu aan het water. Gaan zo de bootjes bouwen, alles in de container zag er tip top uit. 
Plan is einde van de dag effe een rondje te maken. 

Tot nu toe hebben we veel wind hier iedere dag.

Greetings van Takapuna

zondag 19 januari 2014

Mischa Heemskerk verdedigt wereldtitel Int. A-Divisie catamaran

Persbericht

Vandaag is Mischa Heemskerk naar Takapuna,  Nieuw Zeeland afgereisd waar van 10-16 februari de WK ‘A-cat’ gevaren wordt. In 2012 veroverde Mischa als eerste Nederlander de titel in Miami en nu hij is afgereisd met speciaal materiaal om zijn wereldtitel te prolongeren.

De Nederlandse bouwer DNA-catamaran heeft voor Mischa nieuwe J-vormige zwaarden gebouwd, compleet van carbon fiber. Deze stellen Mischa in staat op de ruimewindse rakken zijn boot geheel uit het water te krijgen (het zg. foilen). Ook heeft hij een eigen mast/zeil combinatie ontwikkeld die is afgestemd op de lokale omstandigheden. De boot is in december met container naar Nieuw Zeeland vertrokken en zojuist gearriveerd. Mischa gaat zich drie weken voorbereiden alvorens het kampioenschap begint. ’Met drie sets zwaarden, drie zeilen en twee masten heb ik die tijd wel nodig om de beste trim te vinden’, glimlacht Mischa.

De locatie, de Hauraki Gulf,  is beroemd vanwege de America’s Cup die er in 2000 en 2003 gevaren is. En ook dit jaar zullen diverse zeilers uit de AC meedoen om de prijzen, waaronder zeer waarschijnlijk Glenn Ashby, Dean Barker en Ray Davies, de complete ‘afterguard’ van Team New Zealand.

De meest geduchte tegenstanders voor Mischa komen uit Australië, Nieuw Zeeland en de USA. Maar ook andere Nederlanders kunnen in de prijzen vallen. Theo van Hilten verdedigt zijn titel als ‘Great Grand Master’ (> 55 jaar), die hij op de EK 2013 in Barcelona veroverde en Denise Hillebrand (18) zou wel eens de jongste deelnemer kunnen zijn èn de titel bij de vrouwen mee naar huis kunnen nemen.

De A-Division Catamaran is een ‘development class’ en momenteel de snelste éénmans catamaran. Eigenlijk is alleen de lengte, breedte, gewicht, zeiloppervlak en maximum afstand tussen de zwaardeinden gelimiteerd en de klasse voorschriften passen op twee A4-tjes. Binnen deze grenzen heeft de zeiler alle vrijheid om zijn eigen boot te ontwerpen en te bouwen. In Nederland doen zo’n 35 boten regelmatig aan wedstrijden mee.

Meer informatie kunt u vinden onder:

DACA (Dutch A-Division Catamarans Association /Nederlandse klasse organisatie):
http://a-catned.nl/

IACA International klasse organisatie:
http://a-cat.org/



Lijst van wereldkampioenen:
http://a-cat.org/?q=node/24

A-cat klasse regels:
http://a-cat.org/?q=node/8



donderdag 2 januari 2014

Agenda IACA Takapuna


Beste zeilers,

ter voorbereiding op de jaarvergadering van de IACA in Takapuna, stuurde president Andrew Landenburger ons de agenda met uitleg.
De brief en zijn consequentie zal op de  DACA jaarvergadering worden besproken (17:00 uur, 18 januari, Rotterdamse Zeilvereniging, Kralingse Bos,  Rotterdam)

mvg

Jan Groot


Dear Presidents,
The Agenda for the 2014 World General Meeting has been finalised. We have received a number of submissions which will require you to vote on in New Zealand. I ask you now to use this time to evaluate the proposals within your respective countries. If you cannot be at the WGM in Takapuna I request that you nominate a delegate from your national association in writing or forward a proxy vote to both Piet Saarberg and myself. These are important issues in our class and deserve the attention of all members worldwide so would like to stress the importance that each national association makes a strong attempt to evaluate carefully the opinions of all members of the class.
The following items are listed in the Agenda.
8. Regulatory and Technical Affairs (Alterations in the I.A.C.A. Constitution, Championship Rules, Ballots etc.)
i           Worlds rotation (Australia, Italy, Belgium)
ii          Changes to the constitution to allow Internet voting (IACA, All Nations to date)
iii         Removal of rule 8.2 (UK, Denmark, Spain )
iv         Removal rule 8.2 for a trial period (2 years) (Germany, Denmark, UK, Brazil, Switzerland)
v          rule 8.1 - reduction of 1.5 m rule (Germany, Denmark, UK)
vi               Removal of rule 8 on a trial basis for 1 voting period with a ballot following.  (Denmark , Germany, UK)
A description of the above items are as follows.
Worlds Rotation
World championships should be run once every calendar year, preferably with no less than 6 months between events. Preference should be given to helping developing National A fleets if they are able to run such an event. The rotation should be evenly spread between the National fleets and Continents. No one country should hold 2 events in any 6 year period unless there is no other suitable option available. Any National fleet could bid to hold a World championship at any time, however as a guide the following rotation is suggested:-
EUR(2015),EUR(2016),Americas(2017),EUR(2018),APAC(2019),EUR(2020),EUR(2021),Americas(2022),EUR(2023),APAC(2024), etc.
Motivation - to make a more even spread of world championships world wide and give more countries the opportunity to host a a world championship.



Changes to the constitution to allow Internet voting
11.3 An appropriate ballot paper shall be prepared  by the I.A.C.A Committee within 2 months after the WGM and will be airmailed or emailed to the last recorded address of all Fleet Members of the National Associations.
11.4 Each Fleet Member will have 1 vote. Each Fleet Member shall personally return the completed ballot paper directly to the Returning Officer. The Returning Officer must receive the completed ballot paper within 4 weeks of the date of the original circulation and it must comply with the ballot rules in order to be valid.
Motivation - Under the current rules the class are required to send by mail and official ballot paper. This is costly to the class and requires a great deal of time to execute a ballot. These small changes would allow the Class to conduct a ballot by use of more modern means over the internet.

Removal of rule 8.2
As it says, this would allow centre boards to be inserted from the bottom.
Motivation was primarily to allow current boat owners more options to use modern centreboard designs without the need to purchase a new boat or build specialized construction to get around rule 8. 2 This discussion started during Barcelona after seeing the latest DNA J boards and the requirement for boats with extra large cases to accept these boards from the top.
Removal rule 8.2 for a trial period (2 years) Part 1 of a two stage submission from Germany
First: We suggest to remove Rule 8.2 on a trial base for 2 years.
          This submission is supported by Great Britain, Denmark, Switzerland, Brasil and Germany
This is essentially exactly the same submission as above but with a trial period attached.
Motivation – to realise the advantages and disadvantages of removing this rule before making a permanent change to the class rules.
rule 8.1 - reduction of 1.5 m rule – Part 2
.
Second:     We suggest to alter Rule 8.1 to reduce the midline distance.
                   This submission is supported by Great Britain, Denmark and Germany.
Motivation - to simplify the rules to allow full development within the class including the possibility to explore foiling possibilities.

Removal of rule 8 on a trial basis for 1 voting period with a ballot following. 
In the case that the removal of rule 8.1 or rule 8.2 should not make it to a ballot at the 2014 AGM, Denmark proposes that a trial period from the NZ AGM to then 2015 AGM (that's about a year and a half) is established, where it’ll be allowed to sail boats as if rule 8 did not exist. Everybody will be allowed to test any kind of foil configuration at own risk, well knowing that it will no longer be allowed at the end of the trial period.


At the end of the trial period, we should have a ballot about removal of rule 8.1 and 8.2.


Motivation:
The purpose of this trial period is to have a better foundation for making the right decision for the class, on removal of rule 8.1 and/or 8.2 or not.


Everybody who makes experiments with new foils outside the current rule 8, should be asked to share sailing experience, performance, what's changed to hulls and foils with the rest of the community on our web page before the 2015 AGM, so everybody can see what it takes, what the cost would be and how it performs. That could be made a mandatory "price" for racing outside rule 8 - just a thought.


As the whole issue over the centre board rules has been widely debated I thought it would be good to include a letter written by Thomas Paasch explaining in more detail the reasons behind their final proposal.
Letter from Thomas Paasch
Since Team New Zealand started foiling, foiling catamarans have been everywhere in the media. New foiling Cat classes have emerged, old classes have tested lifting foils etc. And of cause the question about foiling has also been raised in the A-Class.

We have already seen what happened since it’s been proposed to remove rule 8.1 and 8.2. Some potential new A-Cat sailors, or A-Cat sailors who want to upgrade to a new boat, have kept their money in their pockets, waiting to see the outcome of the New Zealand meeting. This is harmful to the growth of the class.

My concern is, that if removal of 8.1 and/or 8.2 doesn’t make it to a ballot, it will pretty likely pop up again at the meeting in 2015. In the mean time other classes and more experiments may have pushed the development of lifting foils, and again someone will question why the A-Class is not part of that development. And we will once again sit in a limbo, waiting for a decision, and like now, our decisions will be based on theories, hypotheses and maybe even fear.
This proposal should help us get some proper knowledge to base our decisions upon in 2015, should we not get a decision by all Class members this time around.

If we, during a limited test period, find that a foiling solution outside rule 8, will beat us all significantly in any conditions around the course, we need to be careful that we don’t split the fleet, make all existing boats obsolete and kill the class by removing rule 8. 
If we find that a foiling solution will be successful in over medium conditions and suffer badly in the light stuff, we won’t have the same concerns, because such a solution wouldn’t be competitive. We could remove rule 8 and let the development continue slowly like it usually does.
If we find that the best all-round solution is pretty close to what we have today, but could be achieved a lot cheaper for the sailors by removing 8.2 - then that’s definitely worth a rule change.

I don’t see a perfect solution, because this is delicate question, maybe even a game changer, and removing rule 8 in full or in parts could be as wrong as not doing it. But I’m concerned with leaving the class with uncertainty about upcoming rule changes. If we after the NZ meeting are left with the feeling that a proposal for the same rule change may come up again at the 2015 meeting, I would like to use that period to get as much knowledge about the consequences as possible, to do a ballot based on the best knowledge, not on gut feeling, hypotheses or fear.

Should we have a ballot on 8.1 and 8.2 after the NZ meeting, the class has spoken, and everybody should accept that answer for some years to come, and not put that same question up again at the next meeting.

I hope you see my motivation and concerns - it’s not that I want to slip a rule change in through the back door, personally I’m split 50/50 between opening it up or preserve what we’ve got. I don’t have the means or knowledge to do any testing myself, so I too would be run over by the “outlaws” in a testing period, should they be successful.



I await your responses with interest.
Kind regards,

Andrew Landenberger
IACA President

Zoeken in deze blog